Hoe ik jongleren leerde en wat het kan betekenen

Zo lang ik mij kan herinneren was er diep in mij een verlangen om te kunnen jongleren. Maar ik dacht dat het veel te moeilijk zou zijn en ik bleef er bij anderen met bewondering naar kijken.
Op een dag werd er een cursus aangeboden voor beginners en ik besloot alles op alles te zetten om daar aan te kunnen deelnemen en dat lukte. (Moest 10 avonden oppas regelen voor mijn 3 toen nog kleine kinderen) Kreeg mijn eerste lessen van Lee Hayes, een jongleur uit New York die in Nederland was neergestreken. Het ging mij goed af.
Een paar jaar later kreeg ik de vraag om De Clown van God te spelen. Een oude legende uit ItaliŽ verteld en getekend door Tommy de Paola. Een prachtig stuk werd het.
Verder komt er voor mij ook nog bij dat er iets geheimzinnigs hangt rondom het jongleren.
Onderstaande muurschildering bijvoorbeeld is 4000 jaar oud. 

De afbeelding werd gevonden in de 15de tombe van een graf in Egypte. Curator van het Brooklyn museum heeft hierover gezegd dat in de 15de tombe de prins kijkt naar datgene wat hij mee wil nemen naar de volgende wereld. Dat er jongleurs zijn afgebeeld zou betekenen dat het iets met religie te maken heeft. 
Ronde voorwerpen suggereren zonneobjecten, geboorte en dood.
Ik heb mij laten vertellen dat in oude tijden jongleren niet voor het gewone volk was maar alleen voor ingewijden.
Kan me daar wel iets bij voorstellen want jongleren doet iets aan je.
Afgelopen jaren wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de effecten van jongleren op de hersenen en de bewijzen liegen er niet om. (zie artikel NRC Handelsblad 17okt. 2009)
Ik zie steeds duidelijker hoe belangrijk jongleren kan zijn om zeker ook op oudere leeftijd nog te leren.